La Cucina del Sole

Recept van Nicoletta Tavella van La Cucina del Sole

La Cucina del Sole

Nicoletta Tavella

Palline di buccia d’arancia  –  Sinaasappelballetjes

In de winter aten mijn oma en opa altijd heel veel citrusvruchten, vooral sinaasappelen en mandarijnen. Na het eten kwam er altijd een schaal met fruit op tafel, zelfs na de grote kerstlunches waarbij we al meer dan genoeg hadden gegeten. Sinaasappelen waren hun lievelingsfruit. Ik denk dat ze wel een paar kilo per week aten, met z’n tweeën.
Hun huis rook altijd heerlijk naar sinaasappelschil. Deze geurende sinaasappelballetjes zijn een fantastisch voorbeeld van ‘recycling’ in de keuken: mijn oma maakte ze van de sinaasappelschillen, die anders weggegooid zouden worden.

Ik maak ze nu met biologische sinaasappelen maar toen was er geen keuze: het waren gewoon sinaasappelen van de markt. Mijn oma legde de schillen een paar dagen in koud water om de bittere smaak van de witte velletjes weg te nemen. Daarna werden ze fijngemalen, gekookt met water en suiker en opgerold tot balletjes.
Je kunt deze balletjes lang bewaren in een glazen pot of in een blik. Ze worden steeds harder, maar ze blijven heel lekker en zijn fantastisch als digestief dankzij de essentiële oliën in de sinaasappelschillen. In een mooi potje of blikje zijn ze ook heel leuk als cadeautje.

 

 

 

Bereiding: 40 minuten  –  voor circa 30 stuks

500 g biologische sinaasappelschillen, mét het witte gedeelte

Sinaasappelballetjes - La Cucina del Sole

Sinaasappelballetjes

500 g suiker + extra om te rollen

Beetje water

 

Laat de sinaasappelschillen een paar dagen in een kom met koud water liggen en ververs het water regelmatig.

Neem de schillen uit het water, maal ze fijn en breng ze langzaam aan de kook met de suiker en een beetje water. Het beste gaat dat in een koekenpan met antiaanbaklaag.

Als je merkt dat het mengsel te droog wordt, voeg af en toe wat water toe en laat het verder inkoken. Het mengsel hoort redelijk zacht te blijven, zodat je er balletjes van kunt rollen (ook na het afkoelen).

Als het mengsel enigszins afgekoeld is, rol er balletjes van ter grootte van een walnoot. Wentel ze daarna door de extra suiker.

Laat de balletjes een halve dag op bakpapier drogen. Bewaar ze in glas of blik.

 

Nicoletta Tavella

www.cucinadelsole.nl

Jouw email-adres wordt nooit gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

*

naar bovendeel mij op Facebookpin mij op pinterestcontact